In april telde Nederland bijna 8,4 miljoen werkenden. Het is zeven jaar geleden dat zoveel mensen een baan hadden.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

In vergelijking met het dieptepunt van twee jaar geleden zijn er ruim 200 duizend werkenden bijgekomen. Daarbij gaat het om mensen in loondienst, maar ook zelfstandigen, parttimers en personen die een paar uur per week werken.

Het aantal mensen zonder baan daalde in april opnieuw licht naar 572 duizend persoon. Dat komt neer op 6,4 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder zat 7,0 procent van de beroepsbevolking nog werkloos thuis.

Vorige maand had 65,7 procent van de 12,7 miljoen 15- tot 75-jarigen in Nederland een betaalde baan. Dat betekent dat 4,4 miljoen mensen in die leeftijdscategorie geen werk hadden. Daarvan worden er 572.000 aangemerkt als werkloos. De anderen zijn niet op zoek naar werk of zijn niet direct beschikbaar om aan de slag te gaan.

Het UWV verstrekte in de eerste vier maanden van dit jaar 188.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen. Dat waren er 26.000 minder dan een jaar eerder. Alleen in het grootwinkelbedrijf namen de aanvragen voor een WW-uitkering toe, in alle andere sectoren was sprake van een daling.

Het aantal lopende uitkeringen zakte met 10.000 naar 461.000. Hierbij was de daling onder jongeren (tot 25 jaar) het sterkst. In die groep nam de werkloosheid vorige maand wel toe. Daarbij gaat het vooral om scholieren en studenten, die vaak werk zoeken voor een paar uur per week.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl